Mária - Chudík, Michal: 1914-2005; Hrabovský, Tibor (Bratislava Obzor, 1977)
Michal Chudík,autor zbierky poviedok, vierohodne zachytáva cez osudy ľudí pohnuté udalosti rokov 1944-45, miestami až dokumentárne presne vykresľuje dramatické epizódy zo Slovenského národného povstania. Sústreďuje sa na odboj a národnooslobodzovací zápas vo Vysokých Tatrách, v Liptove a na Spiši.
Ilustr. na front. a predsádkach. Obsah: Mária. Zradca. Horárka. Kríž v hore. Židovka. Spoveď. Ej, hora, hora. Lajoš.
Keywords: poviedky autorské; spoločenské poviedky; vojnové poviedky; Slovenské národné povstanie (beletria); r. 1944-1945; dedinské prostredie; próza; slovenská literatúra - texty; Liptov - oblasť (Slovensko); Liptov - oblasť (Slovensko); Spiš - oblasť (Slovensko); Spiš - oblasť (Slovensko); Chudík, Michal (bol slovenský spisovateľ, diplomat a politik. * 29.09.1914 Polomka, Slovensko - 24.04.2005 Bratislava, Slovensko)