Krv nie je voda - Chudoba, Andrej: 1927- (Nová próza, 1985)
Neodmysliteľný humanistický vzťah Andreja Chudobu k okolitému svetu našiel nový výraz aj v zbierke poviedok a noviel Krv nie je voda. Najzreteľnejšie sa prejavil v autorovom pohľade na generáciu starších i celkom starých ľudí, v pohľade plnom pochopenia, uznanlivosti a obdivu. A nedá sa povedať, že by to bol pohľad nekritický, veď spisovateľ aj milovaného a imponujúceho starého otca nekreslí bez chýb, alebo vie napríklad poriadne zadrieť pod kožu najmladšej generácii. Nie moralizátorsky, ale tým, že ju zobrazí takú, aká často býva: bezočivá, požadovačná a bezohľadná. Popritom sa, pravda, ujde aj rodičom, ktorí ju takto vychovali.