Konečne bude mier - Chudoba, Andrej: 1927- (Nová próza, 1979)
Láskou k životu s jemnosťou podania jednotlivých podôb tejto lásky nás zaujme prozaik Andrej Chudoba vo svojej najnovšej knižke Konečne bude mier. Zahrnul do nej sedem noviel, v ktorých historickým pozadím |e koniec druhej svetovej vojny, postupné oslobodzovanie nášho územia, no pre Chudobových hrdinov je to i čas rozhodovania o svojom ďalšom živote. Hranice frontu sa takto stávajú hraničným bodom i v citovom živote jednotlivých postáv. Ich osudmi, pohnutými a často vykreslenými s romantickým nádychom, autor isto i dnes zaujme svojich čitateľov, u ktorých je už dlho obľúbený.