Nákaza - Chudoba, Andrej: 1927- (Nová próza, 1982)
Prvky detektívnej literatúry sa vyskytujú v autorovom román Nákaza. Ale autor, verný sebe, sa viac ako na priebeh odstraňovania následkov havárie na živočíšnej farme sústredil na demonštrovanie nespútateľnosti života aj v podmienkach karantény. Tak sa čitateľ dozvie viac o "sedliackom dekamerone" ako o boji s haváriou.