Nákaza - Chudoba, Andrej: 1927-; Minarovič, Marián: 1946-; Blažo, Pavol: 1943- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1982)
Prvky detektívnej literatúry sa vyskytujú v autorovom román Nákaza. Ale autor, verný sebe, sa viac ako na priebeh odstraňovania následkov havárie na živočíšnej farme sústredil na demonštrovanie nespútateľnosti života aj v podmienkach karantény. Tak sa čitateľ dozvie viac o "sedliackom dekamerone" ako o boji s haváriou.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; detektívne romány; živočíšna farma; slintačka; dedinské prostredie; próza; slovenská literatúra - texty; Slovensko - júžné; Slovensko - júžné; Chudoba, Andrej (slovenský prozaik, básnik a scenárista. * 21.11.1927 Malé Krškany, Slovensko -); Minarovič, Marián (slovenský akademický maliar, grafik, ilustrátor, umelecká fotografia a film. * 28.05.1946 v Bratislave, Slovensko -); Blažo, Pavol (slovenský typograf, gragik, fotograf a redaktor. Pracoval v Slovenskej televízii v Bratislave aj ako výtvarný redaktor vo vydavateľstve Smena. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. *16.06.1943 Trnava, Slovensko -); Marušiak, Jozef (slovenský prekladateľ, redaktor. Nar. 22.11.1932 Hybe, Slovensko -)