Stopárka - Chudoba, Andrej: 1927- (Osveta, 1986)
Ocitáme sa v známom kraji, v ┤kultúrnej stepi┤ na rozhraní Tekova a Hontu, máme dočinenia s hlboko ľudsky zaujatým a zrelým rozprávačom, ktorý spolu s kolegyňou Gabrielou nesie fabulačno-sujetovú líniu románu, rozvíjanú po časovej osi. Medzi nimi vzniká vzťah poznačený Gabrieliným ┤čiernym tieňom┤. Nad príbehom sa vznáša jemná a dramaticky stupňovaná atmosféra záhady a zločinu a k rozuzleniu sa blíži po reťazi tajomných náznakov a odhalení. Rozprávačľučiteľ nám umožní aj dôverne nahliadnuť do zákulisia učiteľskej práce.