Husitská nevesta 1 - Zguriška, Zuzka: 1900-1984 (Mladé letá, 1974)
Autorka, o svojej knihe povedala, že dievčatá na stretnutiach s ňou žiadali, aby napísala ľúbostný román, chlapci chceli dobrodružný, tak to spojila v jednej knihe...Práve v nej prvý krát siahla aj k historickej téme, obdobiu husitských bojov. Čerpá námet z histórie hradov Beckov, Branč a Korlát. Hlavnými hrdinami sú richtár Durec a jeho dcéra Kačka so svojím milým Jurkom, no aj strážca Čabáň, korenárka Dora a rad ďalších. Ale husitskou nevestou je urodzená hradná panna Júlia, ktorá sa zaľúbi do urasteného husitského kapitána.