Husitská nevesta 1 - Zguriška, Zuzka: 1900-1984; Boukal, Václav: 1922-; Vulganová-Galová, Marta (Mladé letá Bratislava, 1974)
Autorka, o svojej knihe povedala, že dievčatá na stretnutiach s ňou žiadali, aby napísala ľúbostný román, chlapci chceli dobrodružný, tak to spojila v jednej knihe...Práve v nej prvý krát siahla aj k historickej téme, obdobiu husitských bojov. Čerpá námet z histórie hradov Beckov, Branč a Korlát. Hlavnými hrdinami sú richtár Durec a jeho dcéra Kačka so svojím milým Jurkom, no aj strážca Čabáň, korenárka Dora a rad ďalších. Ale husitskou nevestou je urodzená hradná panna Júlia, ktorá sa zaľúbi do urasteného husitského kapitána.
Druhý diel: Kráľova zajatkyňa. Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: romány autorské; historické romány; husitské obdobie; dobrodružné romány; romány o láske; dievčenské romány; próza; Zguriška, Zuzka, vlastným menom Ľudmila Dvořáková, rod. Šimonovičová (bola slovenská prozaička, dramatička a prekladateľka. * 13.04.1900 Myjava, Slovensko - 24.09.1984 Praha, Česko); slovenská literatúra - texty