Kráľova zajatkyňa 2 - Zguriška, Zuzka: 1900-1984 (Mladé letá, 1982)
Romantický príbeh lásky Júlie, nepravej dcéry grófa Bačevského, pána hradu Branča, a husitského kapitána Hynka Brajnyša z vojska Prokopa Veľkého rozvíja sa tu v sýto načrtnutej scenérii starého Prešporka. Lebo sem odviedli Júliu hrdinku krátko po sobáši s kapitánom Brajnyšom kráľovskí žoldnieri, nevediac, o koho ide. V Prešporku ju drží akoby v zajatí ľstivý kráľ Žigmund, spriadajúci svoje intrigy, aby sa dostal k českej kráľovskej korune, a tak sa potom mohol stať nemeckým cisárom. Júliin muž, o ktorom v Prešporku nič nevedia sa lieči zo zranení, ktoré utrpel v Karpatoch, keď uniesli jeho mladú ženu.