Panenská veža na Devíne: Povesti - Ďuríčková, Mária: 1919-2004 (Mladé letá, 1988)
Je to slávny príbeh o vernej láske, nad ktorou uplatňovala svoje právo neláska. Príbeh, ktorý ospevovali igrici a potulní speváci a ktorý neupadne do zabudnutia, kým len bude stáť skalná ostroha nad sútokom Dunaja a Moravy. A kým na nej budu čnieť rozvaliny hradu Devína spolu s onou strážnou vežou, ktorá od tých čias nesie názov Panenská veža.