Panenská veža na Devíne: Povesti - Ďuríčková, Mária: 1919-2004; Ševellová-Šuteková, Katarína: 1948-; Kállay, Dušan: 1948-; Cebecauerová, Mária (Mladé letá Bratislava, 1988)
Je to slávny príbeh o vernej láske, nad ktorou uplatňovala svoje právo neláska. Príbeh, ktorý ospevovali igrici a potulní speváci a ktorý neupadne do zabudnutia, kým len bude stáť skalná ostroha nad sútokom Dunaja a Moravy. A kým na nej budu čnieť rozvaliny hradu Devína spolu s onou strážnou vežou, ktorá od tých čias nesie názov Panenská veža.
Pre čitateľov od 9 rokov.
Keywords: povesti autorské; povesti slovenské; ľudové povesti; Ďuríčková, Mária, vlast. m. Mária Masaryková, rod. Piecková (bola slovenská spisovateľka, prekladateľka, scenáristka a autorka literatúry pre deti a mládež. Okrem vlastnej tvorby sa venovala tiež zostavovaním zborníkov a výberov, v ktorých často siahala po ľudových námetoch a ľudovej slovesnosti. Taktiež sa venovala prekladom z ruštiny, češtiny a nemčiny. * 29.09.1919 Zvolenská Slatina, Slovensko - 15.03.2004 Bratislava, Slovensko); povesti o hradoch; hrady; Devín - hrad (Slovensko); Devín - hrad (Slovensko); próza; slovenská literatúra - texty; Kállay, Dušan (slovenský akademický maliar, grafik, ilustrátor, pedagóg. * 19.06.1948 Bratislava, Slovensko -); Ševellová-Šuteková, Katarína (slovenská grafička, ilustrátorka. * 08.01.1948 Nitra, Slovensko -); pre čitateľov od 9 rokov