Detvianska nátura: Humoristické rozprávky a príbehy Matúša Bicana - Zelienka, Ľudo: 1917-1977 (Obzor, 1973)
Autorove príbehy zaujali poslucháčov svojráznosťou detvianského humoru, vynaliezavosťou a ostrovtipom podpolianskych lazníkov, ktorí si vedeli poradiť v každej situácii, z každého sporu, z akokoľvek ošemetnej situácie dokázali vyjsť víťazne. V Detvianskej náture ožívajú známe postavy z rozprávania Uja z Detvy, postavy, ktoré nám pre svoj nefalšovaný charakter a samorastlý ľudový humor prirástli k srdcu.