Pestrá príroda: Zoológia. Botanika. Mineralógia - Dobroruka, Luděk J.:1933-2004; Podhajská, Zdeňka; Bauer, Jaroslav: 1920-1995 (Mladé letá, 1983)
Veľká publikácia je rozdelená na tri časti: zoológia, botanika a mineralógia. Biomy, zoografické oblasti, historický vývin a vznik hlavných skupín živočíchov, začiatok živočíšnej ríše, červy, slimáky, kôrovce, stonožky, prechádzak ríšou hmyzu, vtáky, ľudoopy, cicavce, atď... botanika: ako žije rastlina, ako získava potravu, časti rastliny, vývoj, jarné kvety, lúčne kvety, trávy, úžitkové rastliny, liečivé, zajatci záhrad, život bez vody (kaktusy), stromy a kry, huby.... tak ako aj v zoologii aj v botanike sú názvy slovenské aj latinské, množstvo farebných aj čiernobielych reprodukcií, mineralogia: zloženie zeme, horniny, minerály, vlastnosti, stavba, kryštálové sústavy, chemické značky, kovy, nerasty, využívanie minerálov v sklárstve, v keramike, stavebníctve...