Pestrá príroda: Zoológia. Botanika. Mineralógia - Dobroruka, Luděk J.:1933-2004; Podhajská, Zdeňka; Bauer, Jaroslav: 1920-1995; Kocianová, Elena; Blaas, Gejza; Hvožďara, Pavel; Knotek, Jaromír; Knotková, Libuše; Rob, Petr; Plicková, Edita: 1940-; Pros, Ladislav; Krejča, Aleš: 1941-; et al. (Bratislava Mladé letá, 1983)
Veľká publikácia je rozdelená na tri časti: zoológia, botanika a mineralógia. Biomy, zoografické oblasti, historický vývin a vznik hlavných skupín živočíchov, začiatok živočíšnej ríše, červy, slimáky, kôrovce, stonožky, prechádzak ríšou hmyzu, vtáky, ľudoopy, cicavce, atď... botanika: ako žije rastlina, ako získava potravu, časti rastliny, vývoj, jarné kvety, lúčne kvety, trávy, úžitkové rastliny, liečivé, zajatci záhrad, život bez vody (kaktusy), stromy a kry, huby.... tak ako aj v zoologii aj v botanike sú názvy slovenské aj latinské, množstvo farebných aj čiernobielych reprodukcií, mineralogia: zloženie zeme, horniny, minerály, vlastnosti, stavba, kryštálové sústavy, chemické značky, kovy, nerasty, využívanie minerálov v sklárstve, v keramike, stavebníctve...
Register. Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: prírodné vedy; zoológia; živočíšstvo; botanika; rastlinstvo; mineralógia; ochrana prírody; príroda; encyklopédie pre deti; Dobroruka, Luděk J. (význačný český zoológ a svetovo uznávaný znalec predovšetkým v odbore systematiky stonožiek (Chilopoda) a afrických antilop, patril k ďalším výrazným osobnostiam, ktoré v rokoch spojili svoj osud s pražskou zoo. * 20.10.1933 Česko - 04.07.2004 v Prahe, Česko); pre čitateľov od 11 rokov; Dašková, Kveta (slovenská spisovateľka pre deti a mládež, redaktorka, vydavateľka. Nar. 23.08.1935 v Piešťanoch, Slovensko -); Krejča, Aleš (český maliar, grafik, ilustrátor. * 02.03.1941 v Prahe, Česko -)