Veľký obrazový atlas lesa : (Obrazový lexikon lesa) - Jeník, Jan: 1926- (Mladé letá, 1984)
Naše predstavy o tom, čo je les, sú zväčša úzke, jednostranné. Les je však nesmierne zložitý organizmus. Autor sa v tejto publikácii usiluje všeobecné predstavy o lese rozšíriť. Snaží sa čitateľovi priblížiť podstatu tohto prírodného systému, a to nielen v opisoch jednotlivých typov lesa v rôznych prírodných podmienkach, ale predovšetkým poukazom na ekologické súvislosti medzi zložkami lesných spoločenstiev. Chce pomôcť hľadieť na les s vedomím širších prírodných súvislostí, s vedomím dôležitosti lesa pre celý život na našej planéte. Robí to čítavým textom i názornými, často unikátnymi fotografiami.