Veľký obrazový atlas lesa (Obrazový lexikon lesa) - Jeník, Jan: 1926-; Uhlířová, Jana (Bratislava Mladé letá, 1984)
Naše predstavy o tom, čo je les, sú zväčša úzke, jednostranné. Les je však nesmierne zložitý organizmus. Autor sa v tejto publikácii usiluje všeobecné predstavy o lese rozšíriť. Snaží sa čitateľovi priblížiť podstatu tohto prírodného systému, a to nielen v opisoch jednotlivých typov lesa v rôznych prírodných podmienkach, ale predovšetkým poukazom na ekologické súvislosti medzi zložkami lesných spoločenstiev. Chce pomôcť hľadieť na les s vedomím širších prírodných súvislostí, s vedomím dôležitosti lesa pre celý život na našej planéte. Robí to čítavým textom i názornými, často unikátnymi fotografiami.
Obsah: Zelený kabát Zeme. Živobytie a útočisko. Činitelia prostredia. Spleť života alebo ekosystém lesa. Spoločnosť obrov. Spolupútnici stromov. Pohybliví obyvatelia lesa. Stále sa obnovujúci zdroj. Register latinských názvov. Register slovensko-latinských názvov. Pre čitateľov od 13 rokov.
Keywords: prírodné vedy; poľnohospodárstvo; príroda; lesy; ekológia; ekosystém lesný; lesníctvo; lesy; Jeník, Jan (bol český botanik zaoberajúci sa štruktúrou koreňových systémov lesných stromov. * 06.01.1929 Třebomyslice, Česko -); Dašková, Kveta (slovenská spisovateľka pre deti a mládež, redaktorka, vydavateľka. Nar. 23.08.1935 v Piešťanoch, Slovensko -); ochrana prírody; atlasy lesa; atlasy obrazové