Majster a Margaréta (Master i Margarita) - Bulgakov, Michail Afanasijevič: 1891-1940 1891-1940; Takáčová, Magda: 1924- (Bratislava Petit Press, 2005)
Dnes už klasický román, ktorý knižne vyšiel až dvadsaťpäť rokov po autorovej smrti, vzbudil živý ohlas už v čase svojho vydania. Zaraďuje sa k originálnym dielam svetovej literatúry syntézou náboženstva, histórie a grotesky, prenikavej satiry a svojskej filozofie umelca obdareného nezvyčajnou obrazotvornosťou. V Bulgakovovom grotesknom mnohovrstevnom mystériu sa rozvíja a prelína viac rovín: je rovnako tak symbolickým obrazom doby ako realistickým vyobrazením dusnej atmosféry Moskvy 20. a 30. rokov, biblickým apokryfom, eschatologickou víziou i ostrou satirou na pomery. Svoj ┤príbeh novodobého Fausta┤ začal Bulgakov písať v r. 1929 a posledné úpravy diktoval, už slepý, svojej žene päť dní pred smrťou roku 1940.
Keywords: romány autorské; realistické romány; psychologické romány; próza; ruská literatúra - texty; Bulgakov, Michail Afanasijevič (patrí medzi najznámejších a najvydávanejších ruských prozaikov 20. storočia. Od roku 1921 žil v Moskve. Patrí k najväčším satirikom a cynikom ruskej literatúry. * 15.05.1891 Kyjev, Ukrajina - 10.03.1940 Moskva, Rusko); Takáčová, Magda (slovenská prekladateľka. * 29.04.1924 Baďan, Slovensko -)