Atlas rostlin - Pilát, Albert: 1903-1974 (Státní pedagogické nakladatelství, 1974)
Hlavným cieľom atlasu je poskytnúť čitateľom užitočnú pomôcku pri vyučovaní prírodopisu a na vychádzkach do prírody. Autori sa snažili vybrať najmä nápadné a hojne rozšírené druhy rastlín, s ktorými sa bežne stretávame skoro na každom kroku vo voľnej prírode ale i v záhrade. Dosť podrobne sú spracované odstavce o úžitkovosti jednotlivých rastlín, o ich praktickom význame pre naše hospodárstvo, o ich liečivých účinkoch a pod.