Kráľovstvo z tohto sveta : (El reino de este mundo) - Carpentier, Alejo: 1904-1980 1904-1980 (Svetová knižnica SME, 2005)
"Za noci si černosi v barakoch a ubytovniach s radostným plesaním oznamovali najčudnejšie správy: na streche sušiarne na tabak si vyhrieval chrbát zelený leguán, ktosi zazrel na poludnie lietať nočnú moru, domom prebehol ozlomkrky velikánsky pes so zježenou srsťou a odvliekol srnčie stehno, vo filagórii na zadnom dvore zatrepotal krídlami pelikán - tak ďaleko od mora! - a vytriasol vši."