Huby lesov, polí a lúk - Dermek, Aurel: 1925-1989 (Osveta, 1976)
Nové vydanie atlasu Aurela Dermeka ┤Huby lesov, polí a lúk┤ prináša rozšírenú receptovú časť a zmodernizované slovenské názvoslovie. Autor zahrnul do diela väčšinu bežných druhov húb dôležitých z hľadiska praktických hubárov. Všíma si aj zriedkavejšie huby, s ktorými sa v populárnej literatúre spravidla nestretávame. Takto umožňuje širší rozhľad v bohatej ríši húb. Vo všeobecnej časti sú popísané stručné kapitoly o živote húb a o ich význame v prírode a hospodárstve. Väčšia pozornosť sa venuje jedovatým hubám, príznakom, priebehu a liečbe otráv. Na desiatich porovnávacích farebných tabuliach sú vyobrazené zameniteľné jedlé a jedovaté huby, autor osobitne vymenúva nápadné znaky, podľa ktorých možno podobné druhy rozlíšiť. Špeciálna časť knihy podrobne opisuje a verne vyobrazuje 150 druhov týchto organizmov. Za hlavným opisom zväčša pripája i stručnejšiu charakteristiku podobných druhov, s ktorými by si hubári mohli pomýliť vyobrazenú hubu.