Huby lesov, polí a lúk - Dermek, Aurel: 1925-1989; Dermek, Aurel: 1925-1989; Takács, Otto; Homolová, Beatrix (Martin Osveta, 1976)
Nové vydanie atlasu Aurela Dermeka ┤Huby lesov, polí a lúk┤ prináša rozšírenú receptovú časť a zmodernizované slovenské názvoslovie. Autor zahrnul do diela väčšinu bežných druhov húb dôležitých z hľadiska praktických hubárov. Všíma si aj zriedkavejšie huby, s ktorými sa v populárnej literatúre spravidla nestretávame. Takto umožňuje širší rozhľad v bohatej ríši húb. Vo všeobecnej časti sú popísané stručné kapitoly o živote húb a o ich význame v prírode a hospodárstve. Väčšia pozornosť sa venuje jedovatým hubám, príznakom, priebehu a liečbe otráv. Na desiatich porovnávacích farebných tabuliach sú vyobrazené zameniteľné jedlé a jedovaté huby, autor osobitne vymenúva nápadné znaky, podľa ktorých možno podobné druhy rozlíšiť. Špeciálna časť knihy podrobne opisuje a verne vyobrazuje 150 druhov týchto organizmov. Za hlavným opisom zväčša pripája i stručnejšiu charakteristiku podobných druhov, s ktorými by si hubári mohli pomýliť vyobrazenú hubu.
Obsah: Všeobecná časť - Zo života húb. Stručne o morfológii a anatómii plodníc. Systém a nomenklatúra húb. Kedy a kam chodiť na huby. Kalendár výskytu niektorých húb. Ako zbierať huby. Ako určovať huby. Huby v našej výžive. Spracovanie a skladovanie húb v domácnosti. Recepty na jedlá z húb. Jedovaté huby. Pozor na zámenu podobných jedlých a jedovatých húb. Terminologický slovník. Špeciálna časť - Opisy a vyobrazenia. Zoznam použitej a odporúčanej literatúry. Zoznam farebných tabúľ a obrázkov. Register slovenských, českých a vedeckých názvov húb.
Keywords: prírodné vedy; botanika; huby; jedlé huby; jedovaté huby; recepty; jedlá z húb; určovanie; zbieranie; mykológia; príručky hubárske; atlasy obrazové; Dermek, Aurel (bol slovenský mykológ. Zaoberal sa hubárstvom, zbieral, maľoval a písal o hubách, bol hubárskym poradcom. Svoje maľby húb uplatnil aj v publikáciách v zahraničí. Zanechal bohatú hubársku knižnicu a korešpondenciu. * 06.07.1925 Brodské, Slovensko - 1989 Slovensko)