Poľovačka na huby : (Treťja ochota) - Solouchin, Vladimír Aleksejevič: 1924-1997 (Obzor, 1976)
Medzi všakovakými poľovačkami zaujíma svoje miesto aj tichá poľovačka na huby. I keď sa nevyrovná iným poľovačkám, hlučnejším už len preto, že pri nich máme do činenia so živými tvormi, môže súperiť s mnohými takpovediac podružnými poľovačkami. Autor uprednostňuje túto poľovačku, lebo huby treba hľadať, ergo, nemusia sa vždy nájsť, pritom treba mať isté vedomosti o miestach, kde rastú, o okolí a pravda, aj šťastie...Neistota, prekvapenie, to všetko dokopy je nesmierne zaujímavé a človeka vzrušuje.