Léčivé houby dříve a nyní - Semerdžieva, Marta: 1928-1994; Veselský, Jaroslav: 1913-1980; Baier, Jiří: 1937-; Nevrlá, E. (Akademia Praha, 1986)
Publikace popisuje v šesti oddílech jednak stručný úvod do mykologie a následně se zabývá houbami v lidovém lékařství od nejstarších dob až po současnost, použitím hub v homeopatii a alopatii, houbami jako producenty antibiotik a cytostatik a interakcí látek v houbách s léčivy. I když je kniha doplněna řadou barevných fotografií, její použití je především v oblasti lidového léčitelství ľ zajímavosti tam ale objeví i docela obyčejný houbař.
Výber z obsahu: Úvod. Stručný úvod do mykológie. Houby v lidovém lékařství od nejstarších dob až po dnešek. Houby v homeopatických lékopisech. Houby v alopatických lékopisech platných na území Československa. Houby jako producenti antibiotik a cytostatik. Interakce obsahových látek jedlých hub s léčivy. Literatúra. Rejstřík českých a latinských jmen hub. Věcný rejstřík.
Keywords: prírodné vedy; botanika; huby; mykológia; pôvod húb; ľudové liečiteľstvo; homeopatia; antibiotiká; cytostatiká; liečenie prírodné; jedlé huby; prírodné liečenie; terapeutické účinky; príručky zdravia; Semerdžieva, Marta (česká lekárka, patrila k našim popredným odborníkom v odbore mykológia a antibiotík, publikovala predovšetkým odborné články v odbornej literatúre a periodikách. * 1928 Česko - 1994 Česko); Veselský, Jaroslav (český lekár, ortopéd, mykológ. * 14.06.1913 Česko - 30.09.1980 Česko)