Houby v kuchyních světa - Baier, Jiří: 1937-; Smotlach, Miroslav; Winter-Neprakta, Jiří: 1924-2011; Janský, Jiří; Strouhalová, Jaroslava (Praha Práce, 1981)
Huby - plody lesa a lúk, podivuhodné a zvláštne - sú v českej kuchyni doma už oddávna. Obľúbeným koníčkom pre mnohých pracujúcich sa však stali až v posledných rokoch - a to ako ich hľadanie a zbieranie, tak i ich gastronomická úprava. Autor tejto knihy je chemik a milovník húb. Celý svoj čas venuje chémii, hubám a trochu taktiež kulinárstvu. Preto viac zasvätenejšie, než je zvykom v iných publikáciách, preberá vlastnosti húb, vyhľadáva predpisy na ich úpravu v kuchyniach celého sveta, posudzuje ich a vyberá a prezrádza o hubách rôzne tajomstvá, ktoré sa zatiaľ v našich knihách neobjavili.
Keywords: úžitkové vedy; potraviny; huby; jedlá z húb; svetová kuchyňa; mykológia; Winter-Neprakta, Jiří, známy pod pseudonymom Neprakta (bol český kresliar, karikaturista, ilustrátor a humorista. Ide o veľmi plodného autora, ktorý za svoj život nakreslil viac ako 35 000 kreslených vtipov (je uvedený v Guinnessovej knihe rekordov) a ilustroval stovky humoristických kníh. Spolupracoval s českým spisovateľom a humoristom Miloslavom Švandrlíkom. Obaja patrili medzi hlavných autorov československého satirického a humoristického časopisu Dikobraz. * 12.07.1924 Praha, Česko - 30.10.2011 Praha, Česko); kuchyňa svetová; kuchárske knihy