Malá kuchárka pre hubárov - Vrbka, Jan; Ježek, Bohuslav (Varíme moderne, 1982)
Záujem o huby z roka na rok rastie. Huby lákali človeka od nepamäti svojím vzhľadom, chuťou, no aj preto, že sú zo všetkých stránok zaujímavé, ba až tajuplné. V poslednom čase počet zbieraných húb podstatne vzrástol. Je nevyhnutné, aby rovnakou mierou rástli aj vedomosti o hubách. Ak chceme huby využiť v modernej kuchyni, musíme sa naučiť, ako ich možno pripravovať na rozličný spôsob. Huby síce obsahujú ťažšie stráviteľné bielkoviny, no v kuchyni si ich ceníme, a to najmä pre neobyčajné chuťové hodnoty. Obsahujú i niektoré vitamíny, cukry, rozličné minerálne a aromatické látky, v stopových množstvách a aj viaceré chemické prvky. Okrem toho podporujú trávenie a zvýrazňujú chuť jedál.