V objatí trópov: Antológia kubánskych poviedok - Bueno, Salvador: 1917-; Rodriguez, Luis Felipe: 1884-1947; Catá, Alfonso Hernández: 1885-1940; Valle, Gerardo del: 1898-; Villena, Rubén Martínez: 1899-1934; Serpa, Enrique: 1899-1968; Brau, Pablo de la Torriente: 1901-1936; Enríquez, Carlos: 1901-1957; Blanco, Luis Amado: 1903-1975; Carpentier, Alejo: 1904-1980; Fernández, Aristides: 1904-1934; Lachataňeré, Rómulo: 1909-1951; et al. (Členská knižnica Pravda, 1980)
Čitateľ sa prostredníctvom tematicky pestrých poviedok, pôsobivo odrážajúcich danú historickú realitu, prenesie na kubánsky vidiek, na slnkom rozpálené plantáže cukrovej trstiny či do zadúšajúceho ovzdušia džunglí. Spoločným menovateľom všetkých týchto poviedok je človek, jeho vnútorný svet, cez ktorý sa autori usilujú spoznať dušu národa prechádzajúceho zložitým politickým a sociálnym vývojom.