Epos o Gilgamešovi: Filologický preklad z asýrskej, babylonskej, sumerskej a chetitskej verzie eposu - Matouš, Lubor: 1908-1984; Zamarovský, Vojtech: 1919-2006; Kovačevič, Ivan Július: 1909-1979; Rapoš, Gabriel: 1917-1994; Lenko, Július: 1914-2000 (Panteón, 1975)
Pútavo prerozprávaný anonymný epos o púti uruckého kráľa Gilgameša za nesmrteľnosťou. Dielo uchvacuje silou obrazov, sú v ňom skvelé metafory, má priam rafinovane premyslenú osnovu, striedajú sa v ňom farebné popisy s dramatickými scénami a vyniká výstižnosťou myšlienok. Je jednou z najstarších zachovaných pamiatok literárnej činnosti ľudstva, rozsiahly, dejovo súvislý. Prvá časť hovorí o hlbokom priateľstve a dobrodružstvách Gilgameša a Enkidua. Smrť najbližšieho priateľa naňho hlboko zapôsobí a vyháňa hrdinu na dlhú a strastiplnú cestu hľadania večného života. Je obsahom druhej časti. Konečným výsledkom je poznanie, že človeku nezostáva nič iné ako sa zmieriť s dočasnosťou. Jediná vec, z ktorej sa môže tešiť sú každodenné radosti krátkeho pozemského života a jediná nesmrteľnosť, ktorú môže dosiahnuť je dielo, ktoré po sebe zanechá. Môže ním byť aj posolstvo budúcim generáciám o tejto tak ťažko nadobudnutej skúsenosti.