Leviatan : (Léviathan) - Green, Julien: 1900-1998 (Svetová tvorba, 1972)
Román francúzskeho autora, ktorý pokračuje v "balzacovsom" písaní príbehov. Jeho hrdinovia sú poňatí ako otroci ničiacej vášne, či už je to hlavná postava Guéret, ktorý v chorobnej žiarlivosti zohaví milovanú ženu alebo pani Grosgeorgeová, ktorú sadizmus neprestajne ženie trýzniť ľudí okolo seba alebo pani Londová, ktorá vo svojej ctižiadostivosti a panovačnosti neváha na dosiahnutie svojich cieľov prostituovať nešťastnú Angelu...