Cestopisná a memoárová literatúra 16.-18. storočia - Dernschwam, Ján: 1494-1567; Kalinka, Joachim: 1601-1678; Pilárik, Štefan st.: 1615-1693; Fabricius, Sebastián: 1625-1681; Láni, Juraj: 1646-1701; Simonides, Ján: 1648-1708; Masník, Tobiáš: 1640-1697; Krman, Daniel ml.: 1663-1740; Bahil, Matej: 1706-1761 (Knižnica slovenskej literatúry, 2010)
Prvé ešte ojedinelé pokusy o cestopisnú prózu možno u nás zaznamenať v 16. storočí. Pozornosť si zaslúži najmä po nemecky písaný cestovný denník humanisticky vzdelaného úradníka u Fuggerovcov Jána Dernschwama. Presne dodržiavanej schéme každodenných zápiskov zodpovedá autorov deskriptívny štýl opisu reálií, zaznamenávaných počas cesty do Konštantínopolu a Malej Ázie, ktorú absolvoval ako člen sprievodu cisárskeho diplomatického posolstva k tureckému sultánovi. Zhruba od druhej polovice 17. storočia dochádza v domácom protestantskom prostredí pod tlakom dobových okolností k intenzívnemu rozvoju literárnych foriem dokumentárnych žánrov (denníka, cestovného denníka, autobiografie, biografie, memoárov). Náboženské represálie, stavovské povstania a osmanské výpady na neokupované územie dnešného Slovenska, vykonštruované procesy s protestantskou inteligenciou i ďalšie dramatické udalosti rozväzujú jazyk spisovateľom prinajmenšom troch generácií. Vo výbere sú spomedzi nich zastúpení Joachim Kalinka, Štefan Pilárik s