Básnické dielo: Básne (1947-1965). Prvý mesiac. Posunok s kvetom. V stave žlče. Korenie. Ovca vo vlčej koži - Ondruš, Ján: 1932-2000 (Knižnica slovenskej literatúry, 2011)
Kniha obsahuje súborné básnické dielo Jána Ondruša v takej podobe, akú mu dal básnik v autorizovanom vydaní poslednej ruky pod názvom Prehĺtanie vlasu (1996). Zvláštnosťou edície je uvedenie všetkých časopisecky publikovaných Ondrušových básní do vydania zbierky Šialený mesiac (1965). Až po týchto básňach nasleduje autorom tri desaťročia prepracúvané dielo zbierok Šialený mesiac, Posunok s kvetom (1968), V stave žlče (1968), Kľak (1970) a Mužské korenie (1972). Ján Ondruš je jedným z najvýznamnejších básnikov druhej polovice 20. storočia a možno povedať, že je jediným výnimočným slovenským básnikom po druhej svetovej vojne, ktorý (popri umlčaných) nepodľahol deštruktívnemu tlaku ideológií, a pritom básňou odpovedal na stav povojnového človeka a sveta. Predstavuje typ neoavantgardného existencialistu vyslovujúceho jedinečnú podstatu človeka, o ktorého existenciu zápasil prostriedkami niekedy ťažko prístupnej básnickej reči. Zvláštnosťou tohto vydania je publikovanie ucelených kritických, analytických a esejist