Yankee z Connecticutu na dvore kráľa Artuša. Život na Mississippi 2. zv. (A Connecticut Yankee in King's Arthur Court. Life on the Mississippi) - Mark Twain: 1835-1910 1835-1910; Clemens, Samuel Langhorne pozri Mark Twain (Zlatý fond svetovej literatúry, 1985)
Yankee z Connecticutu na dvore kráľa Artuša: Slavný příběh z pera jednoho z nejznámějších amerických autorů 19. století. Yankee z Connecticutu na dvoře krále Artuše se dočkal i mnoha více či méně úspěšných televizních zpracování. Jádro příběhu je velmi jednoduché. Inteligentní americký mladík pocházející z Ameriky konce 19. století se ocitá v Anglii 6. století, na dvoře bájného krále Artuše. Mladík odkojený dobou prudkého rozmachu vědy a techniky pak své znalosti využívá v prospěch svůj i svého okolí a potírá tak tehdejší tmářství, bídu a krutost. Mark Twain rozehrává celou řadu humorných situací, ovšem s vážnějším podtextem, ve kterém se moudrý satirik zamýšlí nad zneužitím moci i postavením člověka ve společnosti.