Moira : (Moira) - Green, Julien: 1900-1998 (Spoločnosť priateľov krásných kníh, 1990)
Psychologický román Moira sa odohráva v univerzitnom mestečku na americkom juhu. Študent Joseph Day, túžiaci po čistote tela a duše, sa ustavične zmieta v rozporoch so sebou i svojím okolím. Jeho túžba sa končí tragicky: napätie medi vytúženou čistotou a búrlivým náporom vášní ho doženie k vražde. Anticipáciou prvkov, ktoré sa naplno rozvinuli v povojnovej francúzskej literatúre, je román Moira v istom zmysle prelomovým dielom modernej francúzskej literatúry. Čitateľovi priblíži vnútorný boj nábožensky založeného človeka cez detaily materiálneho sveta i cez citáty z Biblie.