Moira (Moira) - Green, Julien: 1900-1998; Hirnerová, Oľga: 1943-; Franek, Ladislav: 1947-; Melčáková-Juneková, Věruna: 1945- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1990)
Psychologický román Moira sa odohráva v univerzitnom mestečku na americkom juhu. Študent Joseph Day, túžiaci po čistote tela a duše, sa ustavične zmieta v rozporoch so sebou i svojím okolím. Jeho túžba sa končí tragicky: napätie medi vytúženou čistotou a búrlivým náporom vášní ho doženie k vražde. Anticipáciou prvkov, ktoré sa naplno rozvinuli v povojnovej francúzskej literatúre, je román Moira v istom zmysle prelomovým dielom modernej francúzskej literatúry. Čitateľovi priblíži vnútorný boj nábožensky založeného človeka cez detaily materiálneho sveta i cez citáty z Biblie.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; psychologické romány; próza; francúzska literatúra - texty; Green, Julien, celým menom Julian Hartridge Green (bol americký spisovateľ, ktorý napísal niekoľko románov vrátane Monstrum a každý vo svojom Darkness. Písal predovšetkým vo francúzštine a bol prvý non-francúzsky štátny príslušník, bol zvolený do Académie française. Nar. 06.09.1900 Paríž, Francúzsko - 13.08.1998 Paríž, Francúzsko); Melčáková-Juneková, Věruna (česká maliarka. Venuje sa maľbe, ex-librisu, ilustrácii, voľnej grafickej tvorbe, tapisérii, tvorbe objektov, kresbe. Žije a tvorí v Dunajskej Lúžnej, aktívne pedagogicky pôsobí na Súkromnej strednej umeleckej škole v Bratislave. * 20.02.1945 v Zlíne, Česko -)