Dobrodružstvá Toma Sawyera. Dobrodružstvá Huckleberryho Finna 1. zv. (The Adventures of Tom Sawyer. The Adventures of Huckleberry Finn) - Twain, Mark: 1835-1910 1835-1910; Clemens, Samuel Langhorne pozri Mark Twain (Zlatý fond svetovej literatúry, 1985)
Tom Sawyer, Huck Finn, Sid, teta Polly a ďalšie postavy sú fiktívne, ale napínavé príhody, ktoré prežívajú, Twain zväčša čerpal z vlastných skúseností či zo zážitkov svojich priateľov. Uvádza nás do sveta malého chlapca, udalosti podáva i hodnotí jeho neskúseným rozumčekom, s láskou a humorom nám sprostredkúva jeho názory, túžby, radosti aj starosti. Dobrodružstvá Huckleberryho Finna sú pokračovaním Dobrodružstiev Toma Sawyera, no obe diela spája len niekoľko spoločných postáv. Je to predovšetkým Huck Finn, polosirota, postrach všetkých matiek, a černoch Jim, otrok, ktorý utiekol od svojej panej, lebo ho chcela predať na juh. Plavia sa na plti po Mississippi, chcú sa dostať do jej sútoku s Ohiom a potom ďalej na sever, kde už bude Jim slobodným človekom. Ich vzrušujúce dobrodružstvá, rozmanití ľudia, ktorých stretávajú, okolitá krajina a prirodzene, i sama rieka dali Twainovi vynikajúcu príležitosť realisticky a kriticky zachytiť pomery na otrokárskom juhu.