Cit slečny Smilly pre sneh - Hoeg, Peter: 1957- 1957- (Svetová knižnica SME, 2004)
Tento román zaistil autorovi nielen doslova svetovú slávu, ale aj nomináciu na Nobelovu cenu za literatúru. Hlavná hrdinka, pôvodom Eskimáčka, je odborníčka na ľadovce. Žije z podpory v nezamestnanosti v Dánsku a v spomienkach sa stále vracia k svojmu detstvu. Potom, čo za podivuhodných okolností zomrie jej malý kamarát a polícia prípad uzavrie ako nešťastnú náhodu, pustí sa do vyšetrovania na vlastnú päsť. Autor čitateľa postupne vedie cez zatuchnuté archívy a patologické ústavy až na čudesnú loď, ktorá odchádza k neznámemu cieľu niekde pri pobreží Grónska.