Kokinšú: Piesne z Cisárskeho úradu pre poéziu - Strmeň, Karol: 1921-1994 1921-1994; kolektív autorov; Dusík, Stanislav: 1946- (Preklady Karola Strmeňa, 1998)
Kokinšú - významná antológia, ktorá zaujíma v klasickej japonskej literatúre popredné miesto, pretože je prvou, ktorá vznikla na oficiálny cisársky rozkaz. Obsahuje 1111 básní a väčšina básní má slabičnú formu päťveršia tanka (krátka pieseň). Vďaka dlhoročnej prekladateľskej činnosti Karola Strmeňa môže táto dávna poézia osloviť osloviť aj súčasníka.