Súostrovie Gulag 1. diel: 1918-1956. Pokus o umelecký prieskum : (Archipelag Gulag) - Solženicyn, Aleksandr Isajevič: 1918-2008 (Svetová tvorba, 1991)
Gulag je slovo, ktoré v piatich písmenách skrýva ukrutné utrpenie, mučenie, neľudské zaobchádzanie, svojvôľu strážnikov, nezmyselné a neodôvodnené tresty... Je to synonymum hrôz, ktoré sa páchali za režimu Josifa Vissarionoviča Stalina, ktorého mnohí považujú jedného z najväčších "masových vrahov" novodobej histórie ľudstva.