Betónová záhrada : (The Cement Garden) - McEwan, Ian: 1948- 1948- (Svetová knižnica SME, 2005)
Znepokojujúca kniha - dojemná, ale s neľútostnou otvorenosťou obnažujúca temné stráni ľudskej psychiky... V príbehu plnom nečakaných zvratov a komicko-absurdných situácií Ian McEwan prostredníctvom inštinktov, vášní a morálnych dilem svojich nedospelých hrdinov s vynikajúcim psychologickým postrehom skúma napätie medzi dysfunkčnou rodinou a spoločnosťou, ktorá ju vytláča na okraj. Štyri deti, ktoré osamejú po smrti rodičov v chátrajúcom dome na spustnutom predmestí, kde zeleň aj symbolicky nahradil betón, robia všetko, aby ochránili svoj malý súkromný svet pred votrelcami zvonku. Ich túžba ostať pokope, nadobúda groteskno-hrôzostrašnú podobu, sú postavené pred situáciu, v ktorej musia okamžite konať a ktorá pomaly, ale isto speje k jedinemu neodvratnému koncu.