Eseje o národe - Polakovič, Štefan: 1912-1999 1912- (Knižnica Matice slovenskej, 1998)
"Poznaj svoj národ!" Táto výzva Štefana Polakoviča nás oslovuje z jeho diela priam ukážkových esejí naliehavo i inšpiratívne. Taktiež je podnetom na hľadanie našej podstaty a existenčného zmyslu v tajomných hlbinách histórie. Autor sa pútavo dotýka nielen náuky o národoch, ale aj problematiky národa a štátu či fenoménu národného a občianskeho. Definuje podstatu národov, zaoberá sa národným bez nacionalizmu.