Veštba (The Prophecy) - Miller, Arthur: 1915-2005; Ruppeldt, Miloš: 1922-1967; Cesnak, Jozef: 1936-; Hlinická, Jarmila (Bratislava Smena, 1966)
Dej tohoto diela sa odohráva v zime, v kraji " holandských" dolín, ktoré sa v čase zimy menia z krásnych rozkvitnutých lúk na nehostinnú tmavú pustatinu. Toto ročné obdobie rovnako ako na krajinu pôsobí aj na ľudí.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; Miller, Arthur (bol americký dramatik a prozaik. Manžel herečky Marilyn Monroeovej. * 17.10.1915 New York - 10.02.2005 Roxbury, Connecticut); Ruppeldt, Miloš (slovenský prozaik, prekladateľ, 18.9.1922 Bratislava - 7.9.1967 Bratislava); romány o láske; holandské prostredie; próza; Cesnak, Jozef (slovenský maliar a ilustrátor, 6.2.1936 Bacúch -); americká literatúra - texty