Sizyfovský údel - Hamada, Milan: 1933-; Matejov, Fedor: 1954-; Gális, Jozef: 1939- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1994)
Sizyfovský údel. To je názov knihy čerstvého laureáta Ceny Dominika Tatarku. Pod týmto názvom sú zhrnuté články, eseje, štúdie, recenzie Milana Hamadu.
Kniha vyšla v minulom roku, to, čo je v nej obsiahnuté, však bolo napísané koncom 60. a začiatkom 70. rokov a potom od roku 1989 do roku 1993. Aj napriek dlhej prestávke mlčania to je súhrn takpovediac celoživotný. Čas sa všelijako lámal a všelijako krútil. Lámali sa charaktery, prekrúcali sa osudy, všetko bolo každú chvíľu inak. Nie v tom, čo písal Milan Hamada. Literárny kritik a historik sa nedal vo svojom diele obmedziť úzkou profesijnosťou a nevzdal sa požiadavky na vysokú profesionalitu. Netreba zdôrazňovať, že generácie, ktoré žili produktívne v 60., 70. a 80. rokoch, nedostali do vienka kontinuitu osudu. Hamadovo dielo sa však vyznačuje kontinuitou charakteru, kontinuitou písania, pohľadu, videnia, kontinuitou muža - tvorcu. Je dobré toto všetko si uvedomiť práve dnes, keď sa všeličo znovu láme a krúti a keď sa v zrýchlenom tempe a groteskne modifikovanej podobe vracia na scénu všeličo z toho, čo už bolo prežité pred nami. Ani grotesknosť nemôže zakryť nebezpečnosť toho všetkého.
Výber z obsahu: Dejiny a existencia: O nastupujúcej normalizácii. Slovenská literatúra 1968. Kríza charakteru. Na prahu nenásilnej revolúcie. Spomienka na Jana Palacha. Moc kultúry proti násiliu moci. Básnická transcendencia: Poézia básnických avantgár. Podoby kritického myslenia: Literárna veda ako dobrodružstvo poznania. K filozofii dejín slovenskej národnej kultúry. O slovenskej literatúre a kritike. Nad kritikami M. Hamau. Bibliografické poznámky.
Keywords: literárna veda; kritika literárna; recenzie; Hamada, Milan (slovenský literárny teoretik, historik a kritik, významná osobnosť slovenského literárnokritického myslenia posledných štyridsiatich rokov, profesor. * 09.09.1933 Veľká, pri Poprade -); Matejov, Fedor (slovenský literárny vedec, redaktor, prekladateľ. Nar. 30.09.1954 Bratislava, Slovensko -); eseje autorské; medzivojnový modernizmus; kultúra proti násiliu moci; osobnosti literárne; Buzássy, Ján (slovenský básnik a prekladateľ. * 10.04.1935 Kočovce, Slovensko -); spisovatelia slovenskí; štúdie; próza; poézia; slovenská literatúra - texty