Sexus (Sexus) - Miller, Henry: 1891-1980; Klein, Martin (Bratislava Petit Press, 2005)
Amerika (konzervatívna Eisenhowerova Amerika) zakázala túto nekonečne slobodnú knihu na viac ako desať rokov. Otázkou v tejto chvíli je, či a na ako dlho ju zakážu v krajine Svätopluka.
Henry Miller nemal rád cirkev a mal rád sex. Čitateľ sa nedozvie posledné príčiny týchto preferencií. Možno sú samozrejmé. To, čo v našich životoch nie je samozrejmé, je dobro, krása, láska a pravda (v abecednom poradí). Sexus ich je však plný - nielen sexu.
Kombinácii veľkého ducha, absolútnej úprimnosti a spisovateľského talentu vďačíme za veľké diela novovekej literatúry (autobiografické, denníkové). Prvým boli Rousseauove Vyznania, posledným, povedzme, Vaculíkov Český snář. A niekde uprostred je Millerov Sexus. Nemožno poprieť, že v rukách držíte bombu. Ten výbuch v hlave stojí za to.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; romány o láske; erotické romány; próza; americká literatúra - texty; Miller, Henry, celým menom Henry Valentine Miller (bol americký románopisec a maliar. Bol známy pre rozlúčenie sa s formami existencialistickej literatúry a rozvojom nového typu románu (zmes románu, autobiografie, sociálnej kritiky, filozofických reflexií, surrealistických voľných asociácií a mysticizmu), ktorá zreteľne vždy opisuje reálny život Henryho Millera a taktiež je fiktívna. Práce, ktoré najviac charakterizujú tento jeho štýl sú Obratník Raka, Obratník Kozorožca a Čierna jar. Písal tiež cestovné memoáre a sociálno-kritické eseje a analýzy. * 26.12.1891 New York, USA - 07.06.1980 Los Angeles, USA)