Panoptikum 2. zv. - Žucha, Ivan: 1935-2009 1935-; Hulín, Ivan: 1938- 1938- (Bratislava Faber, 2008)
Súčasnosť sa mení na náhlivosť, pri ktorej sa zvyšuje rozháranosť a stráca sa hierarchické usporiadanie všetkého, čo súvisí so životom ľudí na Zemi. Do tohto sveta prinášame fragmenty našich názorov, ktoré ho nezmenia. Možno by mohli byť námetom pre myšlienkový experiment, zábavou alebo pohľadom do sveta, ktorý má skoro všetko, okrem perspektívy, ktorá je zahalená hmlou.
Obsah: Prečo ľudia klamú? Keď sa niektorí stanú "veľkými". Hanba a nehanebnosť. Regenerácia. Hudba a hudobnosť. Inteligent. Nemýlime sa? Produkcia osobnosti. Keby som tak mohol. O zložitosti (v biológii). Systémovosť vo vedeckom bádaní. Nevysvetliteľné v poznaní. Čo si myslím o matematike ako nematematik. Ako vidím svoj odbor v súčasnosti. Odpovede na otázky. Moji učitelia. Zmráka sa, stmieva sa, ale hlavne spovrchnieva sa. Útecha z myslenia. Prečo fragmentárne písanie.
Keywords: eseje autorské; filozofické myslenie; vedecké myslenie; umelecká literatúra; próza; slovenská literatúra - texty; Žucha, Ivan (bol slovenský vynikajúci psychiater, vysokoškolský učiteľ, vedec a spisovateľ. * 26.04.1935 vo Vrútkách, Slovensko - 31.05.2009 Bratislava, Slovensko)