Noha pod klobúkom. Tisíc a jeden Šeherezád - Ferko, Andrej: 1955- (Slovenský spisovateľ, 1992)
Noha pod klobúkom: čítame texty komponované na archetype legendy, ľudového "bájneho" rozprávania, alebo poviedky pripominájúce stredoveké zápisy a alchymistické traktáty. Poviedky z prítomnosti a budúcnosti sú zasa korenené jemným erosom a humorom, ktorý odľahčuje skepsu poznania, že sa skaza našej planéty začala už dávnejšie ako v 19. či 20. storočí. Autor i jeho čitatelia však vedia, že naša generácia rozhoduje o tom, či ľudstvo samovražedne zahynie na veľkom smetisku, alebo Zem ožije spolu s múdrym človekom v objatí životodárnej plazmy...