Metamorfózy umenia 20. storočia: Jeho ono-, teba- a sebapredstavenie: (Pollocks Hintergrund: Die unerwünschte Kunst der Slowakei) - Štrauss, Tomáš: 1931-2013 1931- (Kalligram, 2001)
Dvojjazyčné nemecko-slovenské eseje známeho slovenského kunsthistorika zaoberajúce sa postmodernými otázkami súčasnej kultúry...