14. marec 1939 - Čarnogurský, Pavol: 1908-1992 (Veda, 1992)
Kniha,je osobnou výpoveďou autora o okolnostiach vyhlásenia slovenského štátu. Ako človek, ktorý bol v pravej chvíli "pri tom" a na mieste, kde sa začali tvoriť dejiny slovenského štátu, rekonštruuje mnohé dôležité, doteraz nespracované udalosti. Popri množstve faktografického matariálu je táto spomienková esej zaujímavá aj uhlom pohľadu na významných politikov, s ktorými autor spolupracoval, či je to emotívne podfarbený vzťah k Sidorovi, alebo osobné stretnutia s Tisom, Machom, Ďurčanským, Murgašom a ďalšími osobnosťami, o ktorých naša historiografia doteraz zväčša mlčala.