14. marec 1939 - Čarnogurský, Pavol: 1908-1992; Babjak, Milan; Madarásová, Jitka (Veda Bratislava, 1992)
Kniha,je osobnou výpoveďou autora o okolnostiach vyhlásenia slovenského štátu. Ako človek, ktorý bol v pravej chvíli "pri tom" a na mieste, kde sa začali tvoriť dejiny slovenského štátu, rekonštruuje mnohé dôležité, doteraz nespracované udalosti. Popri množstve faktografického matariálu je táto spomienková esej zaujímavá aj uhlom pohľadu na významných politikov, s ktorými autor spolupracoval, či je to emotívne podfarbený vzťah k Sidorovi, alebo osobné stretnutia s Tisom, Machom, Ďurčanským, Murgašom a ďalšími osobnosťami, o ktorých naša historiografia doteraz zväčša mlčala.
Záverom. Pramene a literatúra. Dokumenty. Menný register. Poznámka autora. Obrazová príloha.
Keywords: dejiny slovenské; politika slovenská; Slovenský štát; vznik štátu; r. 1939; Čarnogurský, Pavol (bol slovenský politik, poslanec za prvej slovenskej republiky, po vojne redaktor Katolíckych novín. Otec politikov Ivana, Jána, emigranta v Kanade Pavla, sinologičky Mariny a prekladateľky Oľgy Slivkovej. * 22.01.1908 Malá Franková, pri Poprade, Slovensko - 27.12.1992 v Bratislave, Slovensko); spomienky; historiografia; osobnosti politické; politici slovenskí; faktografická literatúra