Život sv. Konštantína Cyrila a život sv. Metoda : Podľa staroslovienského textu a iných prekladov spracoval Štefan Vragaš - Vragaš, Štefan: 1929-; Dusík, Stanislav: 1946-; Bagin, Anton; Šišková, Hela; Konštantín Filozof - sv. Cyril: 827-869 (Teória a výskum. Séria: Monografie, 1991)
Nové vydanie vzácnych historických životopisov svätých Cyrila a Metoda v spracovaní kňaza a jazykovedca Štefana Vragaša. Oba životopisy vznikli pravdepodobne ešte za Metodovho života v 9. storočí. Autorstvo Života Konštantína sa pripisuje Klementovi Ochridskému, Život Metoda napísal zrejme Gorazd. Životopisy prerozprávané do súčasnej slovenčiny vychádzajú v novom vydaní pri príležitosti Roka svätých Cyrila a Metoda. Publikáciu ilustroval a graficky upravil uznávaný slovenský výtvarník Miroslav Cipár.