Život sv. Konštantína Cyrila a život sv. Metoda Podľa staroslovienského textu a iných prekladov spracoval Štefan Vragaš. - Vragaš, Štefan: 1929-; Dusík, Stanislav: 1946-; Dusík, Stanislav: 1946-; Bagin, Anton; Vragaš, Štefan: 1929-; Šišková, Hela; Konštantín Filozof - sv. Cyril: 827-869 (Martin Matica slovenská, 1991)
Nové vydanie vzácnych historických životopisov svätých Cyrila a Metoda v spracovaní kňaza a jazykovedca Štefana Vragaša. Oba životopisy vznikli pravdepodobne ešte za Metodovho života v 9. storočí. Autorstvo Života Konštantína sa pripisuje Klementovi Ochridskému, Život Metoda napísal zrejme Gorazd. Životopisy prerozprávané do súčasnej slovenčiny vychádzajú v novom vydaní pri príležitosti Roka svätých Cyrila a Metoda. Publikáciu ilustroval a graficky upravil uznávaný slovenský výtvarník Miroslav Cipár.
Fotogr. na front. Použitá literatúra.
Keywords: Vragaš, Štefan (slovenský filozóf, teológ a jazykovedec. * 02.02.1929 Koválov, okr. Senica, Slovensko -); náboženstvo kresťanské; biografia; životopisy; svätci; cyrilometodské tradície; veľkomoravské tradície; život a dielo; Veľká Morava; Veľká Morava; Dusík, Stanislav (slovenský maliar, grafik, ilustrátor a spisovateľ. * 06.06.1946 Boleráz, Slovensko -); Konštantín Filozof - sv. Cyril, tesne pred smrťou asi prijal rehoľné meno Cyril (byzantský filozof, teológ, misionár, jazykovedec, prekladateľ a hymnograf, zakladateľ slovanského písomníctva, brat Metoda. (* 827 Solún, Grécko - 14.02.869 Rím, Taliansko); Metod - svätý Metod (bol grécky mních, spisovateľ, prekladateľ, právnik, prvý arcibiskup na území Slovenska, pápežský legát, misionár a svätec. Slovanský vierozvestca a učiteľ. * okolo 815 Solún, Byzantská ríša - 06.04.885 Veľká Morava, Česko)