Ženský zákon: Veselohra v štyroch dejstvách - Tajovský, Jozef Gregor: 1874-1940 1874-1940; Palkovič, Pavol: 1930-2009; Ondreička, Karol: 1944-2003; Gálová, Mária Marta: 1949- (Bratislava Mladé letá, 1985)
Komédia hovorí o dvoch chudobných rodinách a láske ich detí, ktoré sa v tajnosti zasnúbili. Prvým dejstvom nás autor uvádza do prostredia a času príbehu. Hru otvára Anička, netrpezlivo očakávajúca svojho milého Miška, ktorý má prísť do Javorov rozlúčiť sa pred odchodom na vojenčinu. Mladá dvojica sa rozhodla povedať o svojich tajných sľuboch vernosti Aničkinej matke Zuze. Po získaní súhlasu rodičov a zmene tajného sľubu na verejné zásnuby nastane spor medzi Zuzou a Marou, kto sa z mladých ku komu nasťahuje.
Doslov: Vyznanie synovskej lásky (Palkovič, Pavol). Ilustr. na front. Schválené ako mimočítanková lit. pre 7. roč. ZŠ.
Keywords: Tajovský, Jozef Gregor, vl. menom Jozef Gregor, používal veľa pseudonymov Greško, Grigorievič, Izäslav, Jano z Dohnian, Jozef Slovák, Kaprál... (slovenský spisovateľ, prozaik, dramatik, básnik, redaktor, učiteľ, úradník, politik, vedúca osobnosť druhej vlny literárneho realizmu. * 18.10.1874 Tajov, Slovensko - 20.05.1940 Bratislava, Slovensko); divadelné hry; hry divadelné; veselohry slovenské; komédie; dedinské prostredie; próza; slovenská literatúra - texty; Ondreička, Karol (slovenský akademický maliar, grafik, ilustrátor, pedagóg. * 23.04.1944 Čachtice, Slovensko - 10.11.2003 Bratislava, Slovensko); Palkovič, Pavol (bol slovenský teoretik drámy a literatúry. *14.06.1930 Kúty, Slovensko - 07.04.2009 Bratislava, Slovensko)